Home
projects
about
journal
contact
Check out our new interior design page

LE MARQUIS

before / after images

The apartments in this building had not been updated since they were first built in the 1970’s. The rooms were a good size but the kitchens were separated from the living spaces and southerly views – and the solarium spaces on the north and south side were closed off.

The apartments were taken down to the studs, and the plumbing, heating and electrical updated. Popcorn ceilings were removed and dropped in certain areas to allow for pot lights and in-ceiling speakers. With ceiling heights at just 8’, shallow light fixtures and slim speaker units were used to minimise the drops. The living room space was kept at the maximum ceiling height and, in one of the units, contemporary wall sconces were installed to bring more light into those areas.

In the two bedroom unit, the kitchen wall was removed to create a large open living space that incorporated an island, dining room and living area as well as a den with tv and fireplace.

In the three bedroom units, we kept the kitchen wall, re-framing slightly to allow for a larger entry hall, and created a third bedroom/flex room. The TV and fireplace in this case were incorporated into the living space and the den area was instead a dining room.

The flow in the units was further improved by switching the sliding door system, that separated the living rooms and the master bedrooms from the solariums, to a fold back door system. With the ability to stack the fold back doors to one side, the rooms open up directly into the newly updated solariums, bringing in more light and gaining more usable space.

The transformation was completed with new custom cabinets, Italian porcelain tile, engineered quartz counters and natural wide oak flooring – from outdated ‘70’s units to fresh and functional contemporary apartments

No items found.