Home
projects
about
journal
contact
Check out our new interior design page

CRAFTSMAN REMODEL

before / after images

To freshen and update this craftsman home we chose a modern farmhouse style with some added industrial elements.  We worked with existing countertops and cabinetry, but replaced door fronts and hardware and chose a brighter, more neutral toned paint palette for both the walls and cabinetry.  We added white, textured subway tile in the kitchen and replaced upper cabinets with floating shelves either side of the kitchen window to bring in more light.  We also adjusted the color temperature in light bulbs by replacing halogen bulbs with crisper 3000K LEDs and carefully selected lighter toned and textured area rugs to break up the dark hardwood flooring.

The new wood details in the wrapped beam, fireplace mantel and kitchen shelving, along with touches of brass in new lighting fixtures and rich colors in the furniture and upholstery, added both warmth and elegance.  Removing the outdated river rock used in the fireplace surround and replacing it with a custom designed stone fireplace, created a beautiful new focal point for the main living area and blended nicely with the modern farmhouse feel.

There were just too many doors in the original mudroom/laundry/powder room layout making the space cluttered and dysfunctional.  Removing the closet doors and expanding the opening and then adding panelling and bench seating, with hooks and cabinets above, made the space both more accessible and attractive.  Reconfiguring the laundry room to include a folding counter, broom closet and open shelving improved both the functionality and brightness of the space.

We brought the warm, oak tones from the kitchen and living room into the powder room by designing a custom wood, freestanding vanity. The black finishes of the wall sconces and mirror, along with the high backsplash and oversized vessel sink, added a touch of boldness and helped to balance the high ceilings in this room.

The biggest visual change was in the original office where we painted over the honey wood tones on the original panelled walls with a crisp white palette.  The room was totally transformed and reinvented as the family’s new den and tv room.  Viewed through glass doors off the main entry hall, it not only added light to the den but also brightened and modernised the entry hall.  

No items found.